Nezamestnanosť a s ňou spojená diskriminácia na trhu práce - Jagáčová, Veronika (2008)
Práca sa zameriava najprv na problematiku nezamestnanosti. Prvá časť charakterizuje všeobecne trh práce. Venuje sa možným deformáciám, ktoré na danom trhu možu vznikať. Ďalšia časť popisuje rozne formy nezamestnanosti. Venuje sa určitým trendom vo vývoji nezamestnanosti za určité obdobie. Poukazuje na príčiny a možné dosledky. Práca ponúka určité riešenia nezamestnanosti, medzi ktoré patrí napr. sociálna agenda alebo európska stratégia zamestnanosti, atď. Posledná časť sa venuje diskriminácii. Popisuje možné dovody nespravodlivého oceňovania na trhu práce. Venuje sa rovným príležitostiam, predovšetkým postaveniu žien, národnostných menšín a osob so zmenenou pracovnou schopnosťou na trhu práce. Cieľom práce je posúdiť, do akej miery a či vobec existuje diskriminácia v jednotlivých skupinách na trhu práce