Proces rozšiřování Evropské unie - Pokorná, Adriana (2008)
Práci jsem rozdělila na tři části. V první kapitole se zabývám především historickými faktory a prvními třemi rozšířeními. V rámci druhé kapitoly se zabývám především vývojem Společenství v rámci problematiky východního rozšíření. V subkapitolách uvádím přehled smluv o přidružení, posloupnost procesu rozšiřování , specifické znaky východního rozšíření a vstup Bulharska a Rumunska. V třetí kapitole je mým cílem zachytit současný vývoj Společenství a jeho budoucí cíle rozšiřování. V podkapitolách zmiňuji současné rozdělení Evropy a dopady první vlny východního rozšíření, současné postoje Společenství k dalšímu rozšiřování včetně nově připravovaných reforem, možností budoucího členství Turecka a balkánských zemí