Přístup rozvojových zemí k lékům aneb ochrana práv duševního vlastnictví - Vaniš, Zdeněk (2008)
Práce má tři části. V první krátce ukazuji důležitost zdraví populace v rozvoji hospodářství, rozdělení nemocí, které jsou akutní v rozvojových zemích, a popisuji farmaceutický průmysl. Druhá část shrnuje současné právní ukotvení ochrany duševního vlastnictví, zmiňuje poslední aktualizaci mezinárodního konsenzu a jeho výjimky. Třetí část se na problematiku dívá z pohledu jeho různých aktérů, ať samotných rozvojových zemí nebo farmaceutických společností, tak mezinárodního společenství, které zde hraje nezanedbatelnou roli. V závěru pak krátce shrnuji své postřehy