Hodnocení metodik vývoje informačních systémů z pohledu testování - Kučera, Jan (2008)
Celková kvalita informačních systémů závisí na kvalitě softwarových produktů, které jsou jejich součástí. Kvalita softwaru je ovlivněna řadou faktorů, mezi které patří proces jejich vývoje. Cílem metodik vývoje IS/ICT je kvalitní produkt a tudíž i spokojený zákazník. Testování softwaru je proces, při kterém dochází k ověření, zda softwarový produkt odpovídá definovaným požadavkům. Tato práce se zabývá hodnocením a porovnáním procesů testování softwaru, které definují následující metodiky: Extrémní programování, Rational Unified Process a metodiky založené na Microsoft Solutions Framework. První část této práce se obecně zabývá pojmy kvality softwaru, testování softwaru a metodikám vývoje IS/ICT. Přístup k hodnocení metodik je popsán ve druhé části. Samotné hodnocení metodik a jeho výsledky jsou náplní třetí části práce. Protože užití nástrojů a automatizace je jedním z hodnotících kritérií, jsou zde stručně popsány také testovací nástroje určené pro hodnocené metodiky