Analýza konkurenčního postavení průmyslových odvětí v Evropské Unii - Cherepanov, Mykola (2008)
Práce zaprvé vytváří přehled o současných teoretických a praktických přístupech k problematice odvětvové konkurenceschopnosti, a zadruhé se pokouší o verifikaci teoretických hypotéz pomocí metod lineární regrese Ve své první částí práce poskytuje především teoretické pole pro vytvoření širší koncepce konkurenceschopnosti. Jsou zde přiblížené jak teoretické koncepce, tak i praktické metody, používané v současnosti odbornými institucemi Druha část práce se pak pokouší o sjednocení teorii, vyložených v první části. Zmíněné teoretické závěry jsou pak vztažené na dostupná statistická data ze zdrojů EU a OSN s cílem ověření praktické platnosti teoretických poznatků