Cizinci na českém trhu práce (na příkladu ukrajinské cirkulární migrace) - Popovová, Marie, 1983- (2008)
Cirkulární migrace představuje nový celosvětový fenomén, který rozvíjí princip dvojí výhry – tedy zisk pro zdrojovou i hostitelskou zemi pracovní migrace. Pracovní migrace je dnes častým projevem na českém trhu práce, který se v budoucnu z ekonomických ale zejména z demografických důvodů neobejde bez cizinců. Výraznou úlohu zde přitom hrají pracovní migranti z Ukrajiny, jejichž vliv na českou ekonomickou, sociální i kulturní sféru je předmětem zkoumání. Tato diplomová práce se zabývá vývojem, ekonomickými, sociálními a právními aspekty a negativními i pozitivními dopady cirkulární migrace na Českou republiku