Implementace closures v objektových programovacích jazycích - Švec, Pavel (2008)
Tato práce si dává za cíl vysvětlit a shrnout podstatu closures v objektových programovacích jazycích a to z několika hledisek. Těmito hledisky jsou historický vývoj, funkcionalita, syntaxe a komplexnost. Hlavním přínosem této práce je pokus o komplexní shrnutí tématiky napříč nejdůležitějšími objektovými programovacími jazyky se současným porovnáním těchto implementací. Dalším přínosem je také aktuálnost popisovaných implementací, zahrnující aktuální verze implementací včetně implementací oficiálně ještě nevydaných. Práce se více zabývá teoretickými aspekty tématiky s krátkými a názornými praktickými ukázkami. Struktura práce je rozdělena na dva hlavní bloky. V prvním se věnuje jednotlivým implementacím samostatně. Ve druhém bloku jsou tyto implementace porovnávány mezi sebou podle nastavených kritérií