Detekce malware na počítačové síti - Šolar, Tomáš (2008)
V současné době se stal firewall již nedostatečným prostředkem pro ochranu počítačových sítí. Kvůli stále se zvyšujícím hrozbám pocházejícím z internetu třeba v podobě malwaru či útoků hackerů se vyvinuly systémy detekce (IDS) a prevence (IPS) narušení. Tyto systémy fungují jako další stupeň zabezpečení počítačových sítí, přičemž IDS systémy mají jako hlavní funkčnost především detekci, kdežto IPS systémy jsou schopné i na napadení zareagovat. Cílem této práce je provádět detekci na modelovém prostředí počítačové sítě kolejí VŠE, získaná data pak zpracovat a vyhodnotit. Práce je převážně praktického zaměření spočívající především v detekci anomálií. Teoretická část se zabývá popisem problematiky a jejím cílem je vytvořit dostatečnou informační základnu pro pochopení podstatných souvislostí