Datové sklady bankovních institucí Teorie a praxe - Kmoch, Václav (2008)
Předmětem řešení je porovnání dvou základních metodologií pro návrh a tvorbu datových skladů. Jedná se o multidimenzionální metodologii podle Dr. Ralpha Kimballa (Kimball‘s methodology) a metodologii informačně technologického prostředí podle Billa Inmona (Inmon‘s methodology). Úvodní část práce je zaměřena na teoretický rámec oblasti datových skladů. Důraz je zejména kladen na objasnění pojmosloví a základních datových vztahů. Praktická část seznamuje s konkrétní architekturou obou přístupů a podává ucelené porovnání zmíněných metodologických přístupů. Cílem práce je poskytnutí nadhledu nad aplikací obou metodologií dle vybraných kritérií praktického použití, která zastupují objektivní hlediska vývoje a správy prostředí datového skladu. Přínosem práce je konkrétní komparace nejpoužívanějších architektur v prostředí datových skladů bankovních institucí, ze kterého vychází praktická zkušenost autora