Konkurenční výhody nadnárodních společností - Smrčková, Michaela (2008)
Tato práce odpovídá na otázky, proč vznikly nadnárodní společnosti a proč se jim tak daří. Základní teorie vzniku a chování nadnárodních společností v souvislosti se změnami globálního ekonomického prostředí vysvětlují motivy investic v zahraničí. Konkurenční výhody nadnárodních společností oproti národním podnikům spočívají v jejich know-how, možnosti podnikat ve více zemích a v jejich ekonomické síle. Tato práce dále uvádí, jaké jsou možnosti regulace činnosti nadnárodních společností tak, aby byly minimalizovány negativní aspekty a zdůrazněny pozitivní aspekty jejich působení