Možnosti zajištění českých firem proti devizovému a úrokovému riziku - Jalový, Milan (2008)
Práce vysvětluje podstatu devizového a úrokového rizika a zaměřuje se především na možnosti zajištění pro české malé a střední podniky. Obecně doporučovaný postup při řízení těchto rizik je shrnut do čtyř kroků. Dále jsou analyzovány jednotlivé nástroje sloužící k zajištění obou rizik s důrazem na finanční deriváty. V aplikační části práce je charakterizována stávající strategie zajištění v jednom českém exportním podniku. Jsou odhaleny její silné a slabé stránky a je navrženo její vylepšení