Analýza napĺňania maastrichtských kritérií novými členmi EÚ - zameranie na ČR a SR - Salíni, Linda (2008)
Práca v prvej časti opisuje stručný vývoj budovania Európskej hospodárskej a menovej únie od 50. rokov až do jej vzniku. V druhej časti hodnotí možné výhody a nevýhody plynúce z účasti v menovej únií a konkrétne definuje ekonomické podmienky, ktoré je potrebné splniť pre členstvo v nej. V tretej časti sa práca zameriava hlavne na analýzu nominálnej konvergencie a okrajovo aj na analýzu reálnej konvergencie Českej a Slovenskej republiky