Tabák a příjmy státního rozpočtu - Brabec, Petr (2008)
Práce se zabývá vlivem regulace výroby, distribuce a užívání tabákových výrobků na příjmy státního rozpočtu. V úvodní části jsou stručně shrnuty běžně uváděné důvody, možné způsoby takové regulace a jejich obecný dopad na společnost. Hlavní část potom na základě uvedeného teoretického základu zkoumá efekt regulace tabákových výrobků na příjmy státního rozpočtu, přičemž se snaží uvést konkrétní dopady pro Českou republiku. Nezaměřuje se přitom pouze na přímý vliv „životního cyklu“ tabákových výrobků na rozpočet (především příjmy ze spotřebních daní), ale i vliv nepřímý (alternativní užití peněz vydaných za tabákové výrobky apod.). Cílem práce není podat detailní přehled tabákové politiky, ale zamyslet se nad tím, zda jedním z hlavních důvodů regulace těchto výrobků není příjmová stránka státního rozpočtu (a dalších veřejných rozpočtů), tedy zda neplatí okřídlené rčení, že „o peníze jde vždycky až v první řadě“