Elektronické bankovnictví a jeho zabezpečení v CR a ve světě - Havlín, Petr; Matuštík, Ondřej; Exnarová, Anna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Práce se zabývá analýzou stavu služeb internetového bankovnictví v ČR a ve světě. Seznamuje čtenáře s bezpečnostními prvky, které jsou v tomto odvětví využívány a s rozsahem funkcí, které aplikace jednotlivých bank nabízejí. Jsou popsány hlavní způsoby, které jsou použity pro šifrování přenosu dat po nezabezpečené síti Internet. Obsaženy jsou jak metody založené na symetrických, tak asymetrických klíčích. Pozornost je věnována i některým typům útoků, které mohou být proti šifrám vedeny. Práce se také věnuje možnostem bezpečné identifikace uživatelů. Jsou popsána statická hesla, jednorázová hesla, klientské certifikáty a systémy založené na principu challenge-response. Analyzována je jejich vhodnost a odolnost proti praktikám typu „Phishing“, „Pharming“, „Vishing“ nebo útok typu „Man in the middle“. Zmíněno je i dodatečné zabezpečení prováděných transakcí. „Bezpečnostní politika jednotlivce“ doporučuje pravidla, která by měl dodržovat každý zodpovědný klient. Naznačeny jsou i technologie, které by podstatně zvýšily ochranu před neoprávněným vniknutím do systému a které by také umožnily odhalení podvodných transakcí v reálném čase
Vedoucí práce: Ondřej Matuštík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; elektronické bankovnictví; phishing; bakalářské práce; Internet banking; phishing; bachelor's theses