CRM komponenty a jejich dodavatelé - Filip, Petr (2008)
Cílem této práce je vymezení pojmu CRM a prozkoumání trhu s CRM systémy. Tyto systémy jsou v dnešní době nedílnou součástí nejedné firmy, snažící se zjistit potřeby jednotlivých zákazníků, následně pak zlepšit poskytované služby, a tím získat větší podíl na trhu. V první části této práce nalezneme definici CRM systémů a a jejich součástí. V druhé části práce jsou uveřejněny konkrétní produkty CRM a je provedena srovnávací studie jejich funkcionlaty