CRM komponenty a jejich dodavatelé - Filip, Petr; Netolický, Michal; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Cílem této práce je vymezení pojmu CRM a prozkoumání trhu s CRM systémy. Tyto systémy jsou v dnešní době nedílnou součástí nejedné firmy, snažící se zjistit potřeby jednotlivých zákazníků, následně pak zlepšit poskytované služby, a tím získat větší podíl na trhu. V první části této práce nalezneme definici CRM systémů a a jejich součástí. V druhé části práce jsou uveřejněny konkrétní produkty CRM a je provedena srovnávací studie jejich funkcionlaty
Vedoucí práce: Michal Netolický
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; řízení vztahů se zákazníky; bakalářské práce; customer relationship management; bachelor's theses