Využití XML technologií v B2B aplikacích - Matěna, Roman (2007)
Tato práce se snaží pokrýt využití XML technologií v elektronickém podnikání. Popisuje standardy jako cXML, xCBL, UBL a blíže se věnuje konceptu ebXML. Nabízí pohled na dosavadní, minulé a možné budoucí způsoby elektronické komunikace. Pojednává o možnostech XML technologií a moderních trendech komunikace autonomních systémů. Rozebírá přínosy XML technologií v B2B, jejich výhody a možnosti nahrazení starých technologií jako EDI. Zabývá se technologickou stránkou věci i krátce pohledem vývojáře. Stěžejní část je věnována standardům výměny dat a webovým službám, opomenuty nejsou ani pojmy jako XML-RPC, SOAP, WSDL a UDDI. Nechybí porovnání ebXML a webových služeb. Jednou z otázek, na kterou práce odpovídá, je možnost rozšíření nebo nasazení XML technologií v elektronickém zásobování nebo elektronických tržištích a proč stále jsou v těchto oblastech používány technologie EDI