Možnosti masových médií v moderní informační společnosti - Bernat, Lukáš; Rosický, Antonín, 1943-; Pavlíček, Antonín, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
V informační společnosti jsou neustále distribuovány informace a zároveň roste poptávka po informaci v nejlepší kvalitě dosažené v co nejnižším čase. Výsostné postavení v distribuci informací mají hromadné sdělovací prostředky, protože v současné informační společnosti je prakticky nemožné se jim vyhnout. Společně s rozvojem informačních technologií se stejně dynamicky rozvijí a vznikají nové sdělovací prostředky. Sdělovací prostředky jsou nedílnou součástí ekonomických a sociálních procesů běžného dne. Tyto jednotlivé druhy sdělovacích prostředků mají silný vliv na jednotlivé subkultury a to s sebou nese svá pozitiva i rizika. Technologický rozvoj rozděluje a spojuje určité společenské vazby v závislosti na formování přístupu k informacím, které masová média šíří. Práce vymezuje pojmy spojené s masovými médii, jako jsou informace a znalost, informační společnost, jazyk a komunikace. Tyto pojmy posléze dává do kontextu dění okolo masových médií a hledá místo v masových médiích, které jim náleží. Kromě těchto pojmů se snaží upozornit na místo v informační společnosti, kde jakožto komunikační kanál jsou masová média. Pojetí masového média je bráno v potaz v nejširší souvislosti kvůli komplexitě vystižení problému. Ze všech vědních disciplín se masovými médii nejvíce zabývá sociologie. Tato práce nahlíží na problematiku z multidisciplinárního nadhledu. Především je to disciplína informatika, která má tolik společného s dynamickým rozvojem technologie a zkoumáním kvality informace. Dále pak nelze opomenout hledisko zmiňované sociologie a hledisko práva a etiky
Vedoucí práce: Antonín Rosický
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses