Vývoj distribuované aplikační architektury společnosti SOMA s.r.o. - Axmann, Ondřej (2008)
Cílem této bakalářské práce je poskytnout přehled o existujících aplikacích či technologiích v oblastech vzdáleného přístupu k pracovní ploše (aplikacím) a instant messagingu. Cílem je také objasnění technického pozadí jednotlivých systémů a jejich následné srovnání. V oblasti vzdáleného přístupu jsou popisovány produkty společnosti NoMachine, systém FreeNX, Terminal services společnosti Microsoft a produkty společnosti Citrix s názvy Presentation Server a GoToMyPc. Jako poslední byl v této oblasti blíže uveden systém VNC. V oblasti instant messagingu tato práce blíže představuje systémy Lotus Sametime 8.0, Office Communications server 2007, Jabber/XMPP a systém Skype. Výstupem této bakalářské práce je doporučení, který z uvedených systémů je v oblastech vzdáleného přístupu a instant messagingu nejvhodnější pro implementaci do aplikační architektury společnosti SOMA