Fair Trade jako alternativní forma mezinárodního obchodu - Hercigová, Tereza (2008)
Práce se zabývá specifiky Fair Trade oproti konvenčnímu obchodu. První část popisuje podmínky obchodu se zemědělskými výrobky rozvojových zemí a navazuje rozborem Fair Trade a konvenčních dodavatelsko-odběratelských řetězců. Oba tyto řetězce jsou v závěru první části na základě zvolených kritérií porovnány. Druhá část se zaměřuje na standardy Fair Trade – jejich teoretické znění i praktickou realizaci - a zjišťuje, zda účast na Fair Trade napomáhá výhodnějšímu zapojení producentů do mezinárodního obchodu