Svobodné bankovnictví a bankovnictví divokých koček - Baumruk, Luděk (2008)
Zavedení jednotné evropské měny je další krok v procesu centralizace emise peněz a centralizace bankovnictví obecně. Není to ale proces nikterak přirozený, a ani jediný možný. Cílem této práce je představit teoretický koncept alternativy centralizovaného bankovnictví, tedy bankovnictví svobodné, které rozpracovali především zástupci rakouské školy. V analytické části se zaměřím na éru svobodného bankovnictví 19. století ve Spojených státech, označovanou dosti pejorativně jako bankovnictví divokých koček. Pokusím se dokázat, že toto období nebylo tak katastrofální, jak se tvrdí a že je neprávem považováno za selhání idejí svobodného bankovnictví v praxi