Svobodné bankovnictví a bankovnictví divokých koček - Baumruk, Luděk; Burgerová, Jiřina; Jílek, Josef, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Zavedení jednotné evropské měny je další krok v procesu centralizace emise peněz a centralizace bankovnictví obecně. Není to ale proces nikterak přirozený, a ani jediný možný. Cílem této práce je představit teoretický koncept alternativy centralizovaného bankovnictví, tedy bankovnictví svobodné, které rozpracovali především zástupci rakouské školy. V analytické části se zaměřím na éru svobodného bankovnictví 19. století ve Spojených státech, označovanou dosti pejorativně jako bankovnictví divokých koček. Pokusím se dokázat, že toto období nebylo tak katastrofální, jak se tvrdí a že je neprávem považováno za selhání idejí svobodného bankovnictví v praxi
Vedoucí práce: Jiřina Bürgerová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses