Zdravotně postižení občané a jejich integrace v podniku - Puchtová, Kateřina (2008)
Cílem bakalářské práce je zjistit motivaci zaměstnavatelů zaměstnávat osoby se zdravotním postižením, jejich postoj k této problematice a spokojenost se stávajícími výhodami. Jak vnímají pomoc ze strany státu a zda stát pomáhá ke zvyšování zaměstnanosti těchto osob. Teoretická část je zaměřena na trh práce, zaměstnanost, nezaměstnanost, aktivní politiku zaměstnanosti, důsledky nezaměstnanosti a způsoby jejího snižování. Dále se věnuje již osobám se zdravotním postižením, povinnosti zaměstnavatelů tyto osoby zaměstnávat, výhody ze strany státu pro tyto zaměstnavatele a konkrétním nástrojům politiky zaměstnanosti, zaměřenými na zvyšování zaměstnanosti osob se zdravotním postižením. Analytická část obsahuje dotazníkové šetření provedené na Úřadě práce v Plzně a u jednotlivých zaměstnavatelů v Plzeňském kraji na podzim roku 2007