Analýza sporu WTO ohledně režimu dovozu banánů do EU - Pech, Martin (2008)
Po druhé světové válce se poválečný svět a hlavně podoba mezinárodního obchodu změnila. Po vytvoření pravidel světového obchodu se pracovalo na snižování cel a odstraňování překážek obchodu. I přes to docházelo ke sporům, které bylo třeba řešit. Jedním takovým sporem byl i spor ohledně režimu dovozu banánů do EU