Kritická analýza problému dlouhodobé nezaměstnanosti a jejího řešení - zákona 35 hodin ve Francii - Kubelková, Karina, 1983-; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Peter, Radoslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Diplomová práce je zaměřena na problém dlouhodobé nezaměstnanosti, shledáváný jako zásadní problém současných evropských ekonomik. V práci jsou prezentovány přístupy k objasnění a následného řešení nezaměstnanosti v duchu klasické tradice a teorie J. M. Keynese a jeho pokračovatelů, které jsou podrobeny kritice. V druhé části je představeno v širších politicko-hospodářských souvislostech řešení boje s nezaměstnaností ve Francii, zákon 35 hodin z roku 2002, založený na teorii dělby práce. Pomocí kritické analýzy tohoto opatření je v diplomové práci dokázáno, že státní zásah do trhu práce, založený na ideové koncepci zvyšující rigiditu trhu práce, způsobuje uvíznutí ohrožených vrstev v sociální záchranné síti na velmi dlouhou dobu. Vytváří a rozšiřuje se tak prakticky neřešitelný problém dlouhodobé nezaměstnanosti
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses