Analýza vývoje zahraničního obchodu ČR od roku 2000 - Štěpánek, Lukáš (2008)
Bakalářská práce se zabývá analýzou českého zahraničního obchodu od roku 2000 do současnosti. Cílem práce je zhodnocení vývoje zahraničního obchodu v posledních osmi letech pomocí základních indikátorů a ukazatelů. Nejdříve je analyzována míra otevřenosti a poté tvar otevřenosti českého zahraničního obchodu včetně teritoriální a komoditní struktury. V teoretické části se práce zabývá i komparativními výhodami ČR a konkurenceschopností české ekonomiky v porovnání s jiný státy. V závěru jsou shrnuty výsledky jednotlivých analýz a stručně popsán současný stav české ekonomiky s výhledem do budoucnosti