Analýza zahraničního obchodu firmy Hedva. a. s. - vliv transformačního procesu na tyto aktivity - Hlaváčová, Eva (2008)
Změny politické situace v roce 1989 způsobily významný posun zahraničního obchodu v textilním průmyslu, jak v oblasti teritoriální struktury vývozu, tak v oblasti jeho organizace. Otevíráním ekonomiky docházelo k postupné liberalizaci obchodu a rostl význam mezinárodních organizací. Konkrétní příklad dopadu těchto změn je pak vysvětlen na textilní společnosti Hedva, a. s. Moravská Třebová. V této části je zdůrazněn význam socialistických zemí pro zahraniční obchod před rokem 1989 a následná orientace vývozu na západní země související s rozpadem východních trhů. Stejně tak se změnil podíl jednotlivých odbytových směrů na celkovém vývozu, kdy je zaznamenán rostoucí význam přímého exportu zajišťovaný vlastním oddělením