Nový regionalismus ve vnějších vztazích ESVO - Marcišinová, Petra (2008)
Práce se zabývá postavením ESVO v zahraničním obchodě a projevy nového regionalismu ve vnějších vztazích. Popisuje působení ESVO v jeho moderní historii, kdy se členská základna ustálila na současném počtu čtyř členů, tedy z pohledu Norska, Švýcarska, Lichtenštejnska a Islandu. Analyzuje význam a důsledky deklarací, na kterých se ESVO v uplynulých letech podílelo a předvádí síť regionálních dohod uzavíraných v oblasti Evropy i trans-regionálně. Poslední část práce zhodnocuje význam těchto partnerství pomocí číselných ukazatelů, zejména pomocí vývoje exportu a importu a podílu jednotlivých partnerů na celkovém zahraničním obchodě ESVO