Socioekonomická situace v Kolumbii - Fričová, Iva (2008)
Bakalářská práce pojednává o sociálních a ekonomických problémech vyskytujících se v Kolumbijské republice již přes půl století. Vnitřní ozbrojený konflikt guerril, polovojenských jednotek a překupníků drog velmi negativně ovlivňuje vývoj v sociální, politické i ekonomické oblasti. Sociální problémy, kterými jsou chudoba, kriminalita a násilí ovlivňují negativně každodenní život obyvatel a vzhledem k vnitřní nestabilitě země jsou těžko řešitelné. Současný prezident Uribe i přes to vynakládá velké usílí na vyřešení ozbrojeného konfliktu a chce tak uklidnit problematickou situaci v zemi