Vliv dosaženého vzdělání na cenu práce - Kramperová, Jana (2008)
Tato bakalářská práce se zabývá vzdělanostní strukturou obyvatel v České republice, která ovlivňuje výkon celé domácí ekonomiky. V souladu s Lisabonskou strategií by se měla stát celá Evropa nejkonkurenceschopnější ekonomikou a tomu je zapotřebí zvýšit vzdělanostní strukturu obyvatel. Na trhu práce převyšuje poptávka po vysoce vzdělaných lidech nad nabídkou, a to zejména v technických oborech a v krajích s vysokým technickým potenciálem. Z toho důvodu vynaložené investice do vzdělání naleznou velmi brzy své zhodnocení a mnohonásobně se vrátí. Mzdové ohodnocení vysokoškolsky vzdělaných lidí je prokazatelně vyšší a jejich nezaměstnanost se na trhu práce snižuje. Trh práce však odráží rigidity, které způsobují jeho nedokonalé fungování a jednou z možností jak tyto strnulosti překonat je zvyšování kvalifikace a znalostí