Současné metody strojového překladu textu - Dědič, Martin (2008)
Tato práce se snaží zachytit současnou situaci na poli strojového překladu textu přirozeného jazyka. Cílem práce je také ukázat principy jednotlivých metod a poukázat na jejich silné a slabé stránky a nastínit trendy současného vývoje. Oblastí zájmu jsou pak především metody použitelné pro češtinu. U každého přístupu jsou pak uvedeny její charakteristické vlastnosti a typické metody. Z textu je zřejmé, že v současnosti neexistuje žádná univerzální, absolutně použitelná, metoda strojového překladu, ale naopak, že jednotlivé metody jsou vhodné pro různé oblasti a dvojice jazyků. Současně ovšem ukazuje současný trend vývoje a to je využití kombinace jednotlivých metod