Vliv zavedení eura na růst řecké ekonomiky - Surovec, Jan (2008)
Tématem této práce je vliv zavedení eura na růst řecké ekonomiky. Teoretická část obsahuje vývoj teorie optimálních měnových oblastí a přibližuje původní teorii Roberta Mundella. Kromě toho shrnuje i maastrichtská konvergenční kritéria a Pakt stability a růstu. Analytická část se nejdříve zaměřuje na stav řecké ekonomiky od vstupu do Evropské unie po přistoupení do hospodářské a měnové unie a dále na problematiku plnění fiskálních maastrichtských kritérií před vstupem do EMU. Analýza se poté zaměřuje na Řecko po vstupu do eurozóny. Zkoumán je vliv měny na deficit běžného účtu, trh práce a zvýšenou intenzitu obchodu s jihovýchodní Evropou. Závěr studie stručně seznamuje s nedávno provedenou daňovou a penzijní reformou