Analýza postupu ČR při získávání pracovníků ze třetích zemí v závislosti na evropském prostředí - Baladová, Šárka (2008)
Práce se zabývá analýzou migrační politiky ČR v závislosti na vývoji migračních politik ve vybraných zemích Evropské unie (Velká Británie, Německo, Francie, Irsko). Hlavním cílem práce je potvrzení nebo vyvrácení hypotézy o liberalizaci pracovních trhů členských států avizované Evropskými institucemi. Druhým cílem práce, a obsahem třetí části, je analyzovat efektivitu a flexibilitu české migrační politiky v segmentech vysoce kvalifikované pracovní síly a méně kvalifikované pracovní síly