Teorie návrhů mechanismů - Bokšteflová, Barbora; Dlouhý, Martin, 1970-; Šindelářová, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Nobelovu cenu za ekonomii získali v roce 2007 tři ekonomové, kteří se zasloužili o vyvinutí teorie návrhů mechanismů (mechanism design theory). V ekonomické teorii se snažíme vysvětlit nebo předpovědět výsledek již existujících mechanismů. Teorie návrhů mechanismů používá opačný postup, nejdřív si zvolí, jakého výsledku by se mělo dosáhnout a pak se snaží zjistit, zda existuje postup nebo mechanismus, který ho může dosáhnout. Cílem této práce je nastínit hlavní principy a myšlenky teorie, která byla oceněna jednou z nejprestižnějších cen, a poukázat na možnosti jejího využití
Vedoucí práce: Martin Dlouhý
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; teorie her; bakalářské práce; game theory; bachelor's theses