Proměny Afriky pod vlivem čínských investic - Šimůnková, Tereza (2008)
Čínské investice v Africe stoupají rapidním tempem, aniž by na tento nový fenomén Západ stihl reagovat.Díky Číně se v Africe staví dopravní a telekomunikační infrastruktura, školy, nemocnice, vznikají nové obchody. Čínské investice ale nejsou nezištné. Čína potřebuje ke své produkci čím dál více surovin, a je to Afrika, kdo ji zásobuje. Africe se navíc hodí přístup Číny - nezasahování do vnitřních záležitostí ostatních států