Ropa a její postavení ve světové ekonomice - Novák, Petr (2008)
Ve čtyřech kapitolách jsou analyzovány a popsány historie, geografie a ekonomie ropy, jakož i otázky životního prostředí, které jsou s těžbou a spotřebou této suroviny spojené. Cíl práce je nabídnout pohled na budoucnost ropy na základě závěrů z těchto kapitol. Důraz je rovněž kladen na zodpovězení trojice otázek: Dojde někdy ropa? Dokážeme se bez ní obejít? Za jako cenu?