Kubánská ekonomika na počátku 21. století - Nowaková, Zuzana (2008)
Práce charakterizuje kubánskou ekonomiku: její historický vývoj od 16. st., který se orientoval především na monokulturní pěstování cukrové třtiny a orientaci na USA; období hluboké hrize v 90. letech po rozpadu SSSR, kdy byly ukončeny dodávky surovin za preferenční ceny; a období na počátku tisíciletí s detailním rozborem makroekonomických determinantů, finančího sektoru, zahraničního obchodu a ekonomických sektorů