Problém optimálního plnění palet Paletový problém a jeho řešení pomocí různých heuristik a algoritmů - Rybka, Ondřej; Pelikán, Jan, 1943-; Horáčková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Tato práce se zabývá novými hranicemi, heuristikou a přesnými algoritmy problému optimálního plnění palet (PLP). Paletový problém maximalizuje počet boxů umístěných na obdélníkové paletě. Všechny boxy mají obdélníkové tvary stejných rozměrů a jsou na paletě umístěné zcela. Můžeme otáčet s boxy o 90 stupňů tak dlouho, dokud jejich okraje neleží souběžně s okraji palety. Všechny PLP případy s plošným poměrem (paleta je rozdělená do jednotlivých boxů) při méně než 101 boxech mohou být popsány 3 080 730 stejnými třídami. Heuristika G5 nachází optimální řešení pro 3 073 724 z celkových 3 080 730 tříd a ve zbývajících 7006 třídách její použití k přesným výsledkům nevede. Dále existují další tři heuristiky, které dokáží nalézt optimální řešení v 54 případech. Zbývajících 6952 tříd potom řešíme pomocí přesného HVZ algoritmu
Vedoucí práce: Jan Pelikán
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses