Vývoj světové ekonomiky v době bipolárního rozdělení světa - Bím, Tomáš (2008)
Práce se zabývá vývojem světové ekonomiky v období bipolárního rozdělení světa, tedy etapou od konce 2. světové války do začátku 90. let. První kapitola popisuje důsledky 2. světové války a podobu a průběh poválečné obnovy hospodářství. Druhá kapitola analyzuje tendence ve vývoji světové ekonomiky v 50. a 60. letech 20. století, kdy docházelo k mimořádně rychlému rozvoji všech jejích částí a k liberalizaci mezinárodních ekonomických vztahů. Třetí kapitola je naproti tomu zaměřena na příčiny a charakteristiku neúspěšného vývoje v období posledních dvaceti let před rozpadem Východního bloku a koncem bipolarity