Postavení rozvojových zemí ve světové ekonomice - Matoušková, Martina (2008)
Práce vysvětluje pojem rozvoj a rozvojová země a popisuje metody hodnocení států světa podle OSN, Světové banky, Světové obchodní organizace a podle Indexu ekonomické svobody. Dále srovnává současnou situaci v rozvojových zemích se situací v rozvinutých státech. V závěrečné části uvádí hlavní výhody zařazení země do skupiny rozvojových států a příklady rozvojové pomoci OSN, Světové banky, WTO a OECD