TRANSNACIONÁLNÍ KORPORACE - NOVÉ FORMY PŮSOBENÍ VE SVĚTOVÉ EKONOMICE - Vorel, Lukáš (2008)
Tato práce zkoumá fenomén transnacionálních korporací (TNK) a jejich postavení ve světě. Nejprve je zde sledován vznik TNK a jejich historický vývoj. V práci jsou dále uvedeny ekonomické teorie vztahující se ke zkoumané problematice a kritéria pro typologické rozčlenění TNK. Dále jsou analyzována dostupná empirická data, je posuzován vliv TNK na společnost a životní prostředí včetně praktických příkladů. Práce si rovněž všímá snah o regulaci TNK ze strany mezinárodních institucí a zmiňuje fondy suverénního majetku jako rostoucí globální protiváhu TNK