TRANSNACIONÁLNÍ KORPORACE - NOVÉ FORMY PŮSOBENÍ VE SVĚTOVÉ EKONOMICE - Vorel, Lukáš; Kašpar, Václav; Vošta, Milan, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2008)
Tato práce zkoumá fenomén transnacionálních korporací (TNK) a jejich postavení ve světě. Nejprve je zde sledován vznik TNK a jejich historický vývoj. V práci jsou dále uvedeny ekonomické teorie vztahující se ke zkoumané problematice a kritéria pro typologické rozčlenění TNK. Dále jsou analyzována dostupná empirická data, je posuzován vliv TNK na společnost a životní prostředí včetně praktických příkladů. Práce si rovněž všímá snah o regulaci TNK ze strany mezinárodních institucí a zmiňuje fondy suverénního majetku jako rostoucí globální protiváhu TNK
Vedoucí práce: Václav Kašpar
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses