Přístupy k ochraně životního prostředí: stav, perspektivy, ekonomické dopady - Koubová, Veronika (2008)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku ochrany životního prostředí, a to z pohledu jeho stavu, perspektivy a ekonomických dopadů. První část práce popisuje nejproblematičtější složky životního prostředí, tj. stavy a trendy vody, půdy, biodiverzity a ovzduší. Důležitou pasáží první části práce je posouzení ekonomických dopadů způsobených změnou klimatu. Druhá část práce popisuje přístupy jednotlivých světových regionů k ochraně životního prostředí a podrobně je rozpracován aktivní postoj Evropské unie