Globalizace a úloha nadnárodních společností - Nováková, Lucie (2008)
Tato práce se zabývá působením nadnárodních společností v dnešním globalizovaném světě. První kapitola vymezuje samotný pojem globalizace, především její předpoklady a atributy. Druhá kapitola je zaměřena na historický vývoj nadnárodních společností, jejich ekonomickou podstatu a strukturu. Třetí kapitola pojednává o vzájemné interakci nadnárodních společností a národního státu, která vede k nutnosti globální governance. V této návaznosti je zde zmíněn i koncept korporativní odpovědnosti a míra jeho dodržování ze strany nadnárodních společností