Postavení dolaru, eura a jenu ve světové ekonomice - Renč, Jan (2008)
Tato práce se v první části zabývá postavením specifiky jednotlivých měn: příčinami dominantního postavení dolaru, vlivu diverzifikace devizových rezerv, specifiky japonské monetární politiky. Pokračuji hodnocením parity a teoretických modelů determinace měnových kurzů (Mundellův-Flemingův a monetaristický model s proměnnou cenou), zejména role, jež v těchto modelech hrají úrokové sazby. V závěru je zmíněn vliv zpravodajství a technické analýzy na vývoje kurzů v krátkém období