Postavení jaderné energetiky v ekonomice členských států EU - Jirman, Tomáš (2008)
Tato práce má za úkol analyzovat postavení jaderné energie v evropském prostoru a na jejím historickém a současném vývoji vytvořit ucelený pohled na stav tohoto odvětví a posloužit tak širší veřejnosti k právě nadcházejícím diskuzím o budoucnosti tohoto zdroje v ekonomice Evropské unie. Životně důležitý význam energetiky pro přežití, ale i rozvoj a pokrok lidstva, byl významným důvodem pro výběr tématu předkládané bakalářské práce. Především zabezpečení dostatečného množství energie bez výrazného zatížení životního prostředí se stalo současným problémem lidstva a jeho řešení se dostalo do popředí mnoha diskuzí nejen politiků a odborníků. A právě jaderná energie se v poslední době stala častým předmětem těchto diskuzí, což bylo nejvýznamnějším motivem pro výběr daného tématu