Vývoj regulace a dohledu nad českým finančním trhem - Petrušová, Martina (2008)
Koncepce regulace a dohledu ovlivňuje nejen profil účastníků finančního trhu, ale zejména charakter jejich jednání. Variant, jak ji institucionálně uchopit, potom existuje celá řada. Ať už je dané uspořádání jakékoli, musí reflektovat jednak výchozí parametry finančního systému, jednak aktuální tržní dění. V podmínkách České republiky usiluje o zdraví, stabilitu, účinnost, transparentnost a bezpečnost finančního prostředí Česká národní banka, v jejímž rámci byl výkon veškerých regulatorně-dohledových aktivit soustředěn k 1. dubnu 2006