Konec impéria. Hospodářsko-společenské důsledky španělsko-americké války 1898. - Vrabec, Michal (2008)
Španělsko-americká válka vypukla v roce 1898, jako důsledek tehdy již tři roky trvajícího kubánského povstání za nezávislost. Španělská flotila byla záhy zničena a Španělsko ztratilo téměř všechna zámořská území. Tato práce se zabývá důsledky této prohry, které analyzuje ve třech rovinách: ekonomické, politické a kulturní. Cílem této práce je nabídnout interpretaci atmosféry ve španělské společnosti v tomto obtížném období španělských dějin