Česká národní banka a její vývoj po roce 1993 - Vaňková, Lucie (2008)
Tato práce podává stručnou charakteristiku České národní banky a popisuje základní měnové nástroje, kterými banka disponuje. Zároveň mapuje vývoj České národní banky od jejího vzniku až ke dnešku a klade důraz především na vývoj měnové politiky. Detailněji potom zkoumá míru nezávislosti banky na státě