Regulace bankovní činnosti v České republice zaměřená na Basel II - Bartůšková, Kateřina (2008)
Má bakalářská práce se zabývá regulací činnosti bank v České republice. V úvodu budou zmíněny důvody regulace, spolu s jejími cíli a principy. Dále se budu věnovat jednotlivým druhům regulace a bankovního dohledu. Stručně popíši základní typy regulace a dohledu. Zvláštní pozornost bude věnována především oblasti kapitálové přiměřenosti a řízení rizik a s nimi úzce souvisejícím kapitálovým konceptem Basel II. Při popisu jeho vývoje se budu věnovat i jeho předchůdci Basel I a to především ve smyslu porovnání s novým konceptem. Uvedu obsah Baselu II, jeho důsledky a dopady na bankovní sektor. Popíši tři hlavní pilíře, na nichž Basel II stojí. Hlavním smyslem, kromě přehledného seznámení s touto tématikou, bude zhodnocení jeho přínosu a upozornění na rizika s ním spojená. Závěr své práce budu věnovat celkovému zhodnocení regulace bankovního sektoru, případně se pokusím nabídnout řešení s odkazem na jiné státy. Cílem mé práce bude poskytnout celistvý přehled o situaci v České republice a jejím zhodnocení na základě poznatků uvedených v práci